KARDIO TRENING

Kardio trening je trening koji će pomoći vašem kardiovaskularnom sistemu, te odatle i ime. Izdržljivost i kondicija su vam potrebni u mnogim situacijama i aspektima života, pa vam je jasno zašto je ovaj trening toliko bitan.

Umanjiće rizike od kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca, moždanog udara, smanjiti rizik od dijabetesa. Takođe, ovo je trening koji će vam najviše pomoći da skinete masne naslage.

Kardio trening može biti aerobni i anaerobni. Šta to znači i u čemu je razlika?

Aerobni trening ili aerobno, trčanje, vežbanje je ona aktivnost, koja uključuje, tj povećava potrošnju kiseonika u orgnizmu. Pojam “aerobni” se odnosi na vazduh, odnosno kiseonik i predstavlja upotrebu kiseonika u metaboličkim procesima organizma, odnosno u procesu proizvodnje energije.

Aerobni trening je u principu trening srednjeg nivoa inteziteta i traje duže vremena. Pre aerobnog treninga obično se praktikuje zagrevanje sa istezanjem. Posle samog treninga koji može biti od 20 ili više minuta, ponovo se istežu mišići u toku oporavka – hlađenja (cool-down fazi).

 

Anaerobni trening je trening jakog intenziteta (npr. Sprintovi, skokovi) u kome se mišići aktiviraju jakom I brzom kontrakcijom u određenim vremenskim intervalima. Ovaj trening se pokazao kao vrlo efikasan u procesu gubljenja masti, s tim što je doveo doznačajnih rezultata I u povećanju mišićne mase. Uporedite recimo građu sprintera I maratonca I biće vam jasna razlika.

Budući da nas ova vrsta treninga praktično ostavlja bez daha, izvodi se u kraćem vremenskom periodu (do 20 minuta).